Aikuisten jouluherkku

Aikuisten jouluherkku

Kuvaus: 

Vanhoista tutuista herkuista koottuna uusi jälkiruokaherkku; riisipuuro, luumusose ja suklaavaahto. Hmmm...maukasta ja yllätyksellistä.

Ohjeet: 

Jouluherkun valmistus aloitetaan edellisenä päivänä. Ainesosien määrät riippuvat ruokailijoiden määrästä.
1. Keitetään suolaton riisipuuro normaaliin tapaan, mutta osa maidosta korvataan kermalla. Puuro saa jäädä jonkin verran löysäksi. Annetaan jäähtyä, maustetaan vaniljalla ja säilytetään jääkaapissa yön yli.
2. Lisäksi valmistetaan luumusose: kiehautettuun kanelitangolla maustetuun veteen laitetaan kivettömiä luumuja. Jäähtymisen jälkeen annetaan turvota peitettynä jääkaapissa seuraavaan päivään.
3. Jouluaattona valmistetaan suklaavaahto (Ohje n. 4 hlölle): 1 kpl (170 g)taloussuklaalevy, 50 g voita, 2 kpl munankeltuaista, 2 kpl munan valkuaista, 2 dl kuohukermaa. Paloitellaan suklaa kattilaan ja lisätään voi. Sulatetaan miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen kunnes seos on tasaista ja kiiltävää. Jäähdytetään seos. Sen jälkeen sekoitetaan suklaan joukkoon keltuaiset yksi kerrallaan hyvin voimakkaasti vatkaten. Valkuaiset ja kerma vatkataan kumpikin omassa astiassa erikseen kovaksi vaahdoksi. Vaahdot sekoitetaan suklaaseokseen varovaisesti (ei vatkaten) hämmentäen. Seos annetaan olla jääkaapissa n. 2-3 h.
4. Otetaan turvonneet luumut ja poistetaan liika vesi. Luumujen joukkoon lisätään n. 2-3 rkl konjakkia (tai maun mukaan), jonka jälkeen seos soseutetaan luumusoseeksi.
5. Hieman ennen tarjoilua laitetaan kerroksittain jälkiruokakulhon pohjalle ensin luumusosetta, seuraavaksi riisipuuroa ja lopuksi suklaavaahtoa. Koristellaan tomusokerilla, suklaasta vuolletuilla lastuilla tms.