Metropoliitta Ambrosius: Kristus syntyy – kiittäkää!

Metropoliitta Ambrosius: Kristus syntyy – kiittäkää!

Tervehdin kulttuurikeskus Sofiasta itäisestä Helsingistä. Syksyinen merimaisema ja vanha mäntymetsä valmistautuvat talveen, valkean joulun odotukseen.

Suomalaiseen sielunmaisemaan kuuluu vahvana kuva lumivalkoisesta joulusta. Puhdas lumi tuo meille valoa pimeimpään vuodenaikaan.

Johanneksen evankeliumissa kerrotaan, kuinka Jeesus puhui kansalle ja sanoi: ”Minä olen maailman valo. Se, joka seuraa minua, ei kulje pimeässä, vaan hänellä on elämän valo.” Jouluna, Kristuksen syntymäjuhlana, juhlimme maailman ja elämän valon syntymää.

Juuri valolla on tärkeä merkitys suomalaisessa jouluperinteessä. Lumivalkoinen maa ja joulukynttilät sekä erilaiset jouluvalot parhaimmillaan rauhoittavat sisintämme ja tarjoavat meille mahdollisuuden hiljentymiseen arkisen puurtamisen vastapainoksi. Samalla kyntteliköt kotien ikkunoissa julistavat valoa – elämän valoa – maailman pimeyteen.

Omassa ajassamme on lukemattomia erilaisia tapoja viettää juhlaa – myös Kristuksen syntymäjuhlaa. Vanhojen suomalaisten jouluperinteiden rinnalle on maahanmuuton myötä tullut uusia. Eri maista tulevat kristityt noudattavat omia juhlaperinteitään, jotka saattavat poiketa paljonkin meidän omaksumistamme. Samaan aikaan toisiin uskontoihin kuuluvat maahanmuuttajat miettivät, miten suhtautua suomalaisen kulttuurin jouluperinteisiin, niihin kristillisiin rippeisiin, mitä perinteessä vielä yleisesti on jäljellä.

Joulun ajaton merkitys avautuu siinä, että Jumala syntyi ihmiseksi Kristuksessa. Kristuksen ihmiseksi tulemisen syynä oli Jumalan rakkaus ihmistä kohtaan. Kristus otti omakseen ihmisyyden antaakseen ihmisille kestävän elämänperustan. Hän rakastaa meitä ehdoitta. Hän rakastaa meitä vuoden jokaisena päivänä ja elämämme jokaisessa tilanteessa.

Mutta Kristus ylittää erilaiset inhimilliset raja-aidat. Hänen tulemisensa ihmiseksi koskettaa kaikkea olevaista. Hän on jollain tavoin läsnä kaikessa hengellisessä ponnistelussa ja kaikessa totuuden etsimisessä.

Siksi mekin jaamme joulun iloa näkyvällä tavalla naapureille läheltä ja kaukaa.
 

Siunauksin,

Metropoliitta Ambrosius

"Jouluna, Kristuksen syntymäjuhlana, juhlimme maailman ja elämän valon syntymää."