Vastuullinen kuluttaja vaikuttaa joulun valinnoilla

Vastuullinen kuluttaja vaikuttaa joulun valinnoilla

Joulu on kulutuksen juhla-aikaa, mutta epävakaan taloustilanteen vuoksi monissa kodeissa jouluun valmistaudutaan tänä vuonna epävarmoissa tunnelmissa. Toivon hartaasti, että ylenpalttisen tavaroiden hamstraamisen sijaan saamme tänä jouluna kaikki ilahtua kotimaisista, laadukkaista ja kestävistä lahjoista. 

Joulun sanomassa lahjat ovat täysin toissijainen asia, mutta käytännössä niihin kulutetaan vuosittain järjettömät määrät rahaa. Itse en tänä jouluna haluaisi yhtään tarpeetonta tavaraa, puhumattakaan toisten ihmisten kustannuksella valmistetusta krääsästä. Käytännössä monet joulupaketit on kuitenkin valmistettu maamme rajojen ulkopuolella halvemman työvoiman maissa. Onneksi valveutuneiden kuluttajien määrä on jatkuvassa kasvussa ja yhä useampi meistä on kiinnostunut tuotteen alkuperästä. Viimeistään käytön aikana ammattitaidolla ja laadukkaista materiaaleista valmistetut tuotteet erottuvat muista.

Valitettavan usein kotimaisten tuotteiden kohdalla kuulee ihmisten kauhistelevan niiden hintaa. Mietin, onko halpaa ja samalla hyvää tuotetta olemassakaan. Suomalaisen kuluttajan rahapussia hellivien halpistuotteiden valmistamisesta on tuskin jäänyt joulupöydän kattamiseen riittävää rahaa tuotteen valmistaneelle ihmiselle kaukomaissa. ”Ota kolme, maksa kaksi” -tarjouksesta hankitut tuotteet ovat ehkä edullisempia kuin yksittäin ostettuna, mutta tarvitsemmeko oikeasti jokaista, vai voisimmeko säästää ympäristöä ja luonnonvaroja kuluttamalla vähemmän? Toivoisin ihmisten miettivän näitä asioita enemmän ostopäätöksiä tehdessä, sillä vaikutamme jokaisella valinnalla omaan tulevaisuuteemme.

Joulussa yksi ihanimpia hetkiä on se, kun näkee läheisen ihmisen iloisesti yllättyneet kasvot mieluisan paketin avaamisen jälkeen. Olen vakuuttunut, että tuo hymy näkyy toisen ihmisen huulilla silloin, kun lahjakääreistä paljastuu laadukkaita ja pitkäikäisiä tuotteita.

Läheisille, joilla on jo kaikkea, suosittelen pakkaamaan pakettiin aikaa. Kiireen ja kulutuksen sokaisemina unohdamme helposti sen, mitä useimmat läheiset meiltä oikeasti toivovat. Lahjojen sijaan moni toivoo, että pysähtyisimme nauttimaan joulun tunnelmasta ja hetkistä rakkaiden ihmisten seurasta. Itse olen ajatellut tehdä juuri näin.

Aikaa ja hetkiä on kuitenkin vaikea säilöä, joten varmaan käärin pakettiin myös jotain pehmeää suomalaista, josta riittää iloa vuosiksi eteen päin.
 

Rauhallista joulua rakkaiden seurassa toivottaen,
Satumaija Mäki

Kirjoittaja on suomalaisen vaatetusteollisuusyritys Nanso Groupin vastuullisuusasiantuntija. www.nansogroup.com www.nansoshop.com

Joulussa yksi ihanimpia hetkiä on se, kun näkee läheisen ihmisen iloisesti yllättyneet kasvot mieluisan paketin avaamisen jälkeen.