Jaakko Kolmosen Imellytetty perunalaatikko

Jaakko Kolmosen Imellytetty perunalaatikko

Kuvaus: 

Jouluiset laatikkoruoat syntyvät vaivatta kotimaisissa Eskimo foliovuoissa. Voit valmistaa laatikot hyvissä ajoin ennen joulukiireitä ja pakastaa odottamaan joulunpyhiä. Näin vältyt liialta kiireeltä aattoaamuna. Laatikoiden maku riippuu hyvin paljon onnistuneesta paistamisesta. Rapeat reunat ja pinta lisäävät aromeja.

Ainesosat: 

2 kg perunoita, soseutuvaa lajiketta
vettä
1 dl vehnäjauhoja
suolaa
siirappia
voita
Eskimo foliovuokia

Ohjeet: 

Tästä määrästä tulee valmista laatikkomassaa 1,5 litraa.

Kuori helposti muussiintuvat tasakokoiset perunat. Keitä ne pehmeiksi ilman suolaa. (Alkusyksystä useimmista perunalajikkeista tulee survomisen jälkeen liimamainen muusi, josta ei saa hyvää laatikkoa.) Kaada keitinvesi talteen ja survo perunat muusiksi. Jäähdytä perunamassa ja keitinliemi hieman kättä lämpöisemmäksi. Ohenna massaa kahdella desillä keitinvettä. Perunamassa ei saa olla 55 astetta, muuten jauhot eivät imelly. Sekoita massaan puoli desiä jauhoja.

Pidä uunia hetken aikaa lämpimänä tai kytke haudutusuuni päälle. Pane kannella peitetty muusikattila noin 50-asteiseen uuniin imeltymään. Sekoita muusin joukkoon reilun tunnin kuluttua loput jauhot ja lämmitä tarvittaessa uunia vähän. Jatka imellyttämistä. Tällöin viljan tärkkelys muuttuu sokeriksi samalla tavalla kuin vilja itäessään muuttuu makeaksi ja itu saa makeudesta samalla itselleen kasvuravintoa. Murea peruna imeltyy jo kolmessa tunnissa makeahkoksi. Moni antaa massan imeltyä jopa 10 tuntia. Samalla kun massa imeltyy, se löystyy.

Hyvin imeltyneeseen perunamassaan muodostuu monia hienoaromisia makuyhdisteitä. Imelyyttä voi tehostaa lisäämällä massaan lusikallisen kaksi siirappia. On syytä kuitenkin muistaa, että 150-asteisessa uunissa kypsymisen aikana perunamassan makeus vielä lisääntyy.

Ohenna laatikkomassaa kylmällä maidolla tai keitinvedellä ja sekoita joukkoon ripaus suolaa. Massa on ennen paistamista löysähkön puuron tapaista. Voitele Eskimo foliovuoka ja täytä se laatikkomassalla puoleenväliin, sillä kypsyessään massa kuohuu helposti yli. Paista laatikoita 150-asteisessa uunissa kaksi tuntia.

Resepti: Jaakko Kolmonen

 

Katso myös muita reseptejä www.eskimofinland.fi

Lähde: 
Eskimo Finland Oy