Jouluinen vaalea kauralimppu

Jouluinen vaalea kauralimppu

Kuvaus: 

Jouluinen leipä voi olla myös kaurapohjainen, jouluisin maustein maustettu leipä. Tee leipätaikinalle ensin juuri, joka saa käydä vaikka yön yli jääkaapissa. Juuren käyminen tuo leivälle hapokasta makua, joka sopii hyvin yhteen makeiden mausteiden kanssa. Kaunis ja hyvältä maistuva pinta leivälle syntyy hunajavedellä, kaurahiutaleilla ja mantelilastuilla. Ohjeesta tulee 2-3 kpl.

Ainesosat: 

Juuri:
6 dl appelsiinimehua
50 g hiivaa
1/2 dl hunajaa
100 g appelsiinimarmeladia
4 dl Myllyn Paras Hiivaleipäjauhoja
1 dl Myllyn Paras Kaura- tai Ohraleseitä
2 dl Myllyn Paras Kaurahiutaleita
Taikina:
2 tl suolaa
2 tl fenkolia
1 tl pomeranssinkuorta
1 dl mantelilastuja
50 g voisulaa
7-8 dl Myllyn Paras Emännän Puolikarkeita Vehnäjauhoja
Pinnalle:
hunajavettä, kaurahiutaleita, mantelilastuja

Ohjeet: 

Lämmitä mehu kädenlämpöiseksi. Liuota nesteeseen hiiva. Lisää hunaja ja marmeladi sekä hiivaleipäjauhot, kauraleseet ja -hiutaleet. Sekoita. Anna taikinajuuren käydä puolisen tuntia niin, että se alkaa kuplia. Mikäli haluat enemmän makua taikinaan, anna juuren tekeytyä pidempään viileässä esim. jääkaapissa yön yli.

Valmista taikina lisäämällä juuritaikinaan suola, maustavat aineet, rasva ja vaivaa sekaan jauhoja niin, että saat kunnon kimmoisan taikinan.

Leivo taikinasta heti alustuksen jälkeen 6-9 pitkää (n. 30 cm) säiettä ja tee aina kolmesta säikeestä yksi letti. Kierrä letti löysälle kiepille niin, että saat ympyrän mallisen leivän. Tai jaa taikina kolmeen osaan ja leivo niistä jokaisesta iso pyöreä limppu (tee pyöritellen kuin pikkupullia). Kohota leivät kaksinkertaisiksi peitettynä.

Voitele leipien pinnat hunajavedellä, koristele kaurahiutaleilla ja mantelilastuilla. Paista leipiä 200-asteisen uunin alatasolla 20-25 min kauniin ruskeiksi.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy