Joululeipä

Joululeipä

Kuvaus: 

Onko leipäkoneesi joutunut kaapin kätköihin tai vintille? Nyt on aika kaivaa se esille. Mittaa ainekset leipäkoneeseen ja valitse perusleivän ohjelma. Kuivahiivan tulee jäädä kokonaan jauhojen päälle. Tuorehiivaa voit käyttää hyvin, jos ohjelmoit leivonnan heti käynnistyväksi.
samalla ohjeella voi tehdä myös käsin, jos konetta ei ole
Leipäkoneella tai käsin leivottuna 2 pitkänomaista pyöreää limppua

Ainesosat: 

1 dl Myllyn Paras Ruisjauhoja
1 tl pomeranssinkuorta
2 tl fenkolia
2 1/2 dl vettä tai piimää
4 dl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja
3 dl Myllyn Paras Sämpyläjauhoseosta
2 rkl siirappia
2 1/2 dl omena- tai porkkanaraastetta
2 rkl öljyä
2 1/2 tl kuivahiivaa (tai œ pkt tuorehiivaa
1 tl suolaa

Ohjeet: 

Mittaa aineet tarkasti ohjeen järjestyksessä leipäkoneen kulhoon. Kuivahiivan tulee jäädä kokonaan jauhojen päälle. Tuorehiivaa voit käyttää hyvin, jos käynnistät leivonnan heti käynnistyväksi. Valitse normaali perusleivän ohjelma ja käynnistä tai ajasta leipäkone.

Käsin leivottaessa valmista taikina normaalisti liuottamalla hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen tai kuivahiiva vielä vähän lämpimämpään nesteeseen. Lisää muut aineet ja alusta huolellisesti taikinaksi. Anna kohota lämpimässä paikassa. Leivo annoksesta 2 pitkänomaista tai pyöreää limppua. Kohota hyvin. Paista 200-asteisessa uunissa 20-25 min. Voitele paiston aikana siirappivedellä.

VINKKI: Voit halutessasi vaihtaa porkkanaraasteen omenaraasteeksi ja lisätä ohjeeseen vähän mantelilastuja ja/tai rusinoita.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy