Joulusauna

Joulusauna

Joulusauna on suomalainen perinne. Se oli muinaisille suomalaisille joulunvieton tärkein tapahtuma, johon valmistauduttiin hartaudella ja huolella. Sauna oli esi-isillemme myös pyhä paikka; siellä synnyttiin, kuoltiin ja pestiin vainajat.

Joulusauna kuului suomalaisen talonpojan juhlaan. Säätyläiset eivät saunoneet jouluna. Jukolan talon seitsemän veljestä sen sijaan kylpivät sydämensä kyllyydestä. Saunan lämmitys aloitettiin ajoissa, usein jo edellisenä yönä, jotta kaikki ehtivät saunoa valoisana aikana. Saunassa lymyttiin hiljaa, etteivät sääsket ja itikat seuraavana kesänä hätyyttelisi. Auringon laskettua saunan otti haltuunsa näkymätön väki, talon entiset löylymiehet.

Saunat ympäri maailman

Sauna vakiintui suomalaiseen kulttuuriin jo yli 2000 vuotta sitten. Keskiajalla saunat olivat yleisiä koko Euroopassa, mutta eurooppalainen saunaperinne katkesi pelkoon tautien leviämisestä. Intiaanit käyttivät saunaa jo ennen nykyistä ajanjaksoa. Saunaan mentiin joukolla pallopelien jälkeen. Naiset kävivät saunassa ennen ja jälkeen synnytyksen. Saunomisella hoidettiin myös monia sairauksia. Amerikan löytymisen aikoihin saunomista pidettiin Euroopassa vastenmielisenä, jopa synnillisenä tapana. Keski-Euroopassa sauna kehittyikin bordellien peitenimeksi. Peseytymättömyys vaikutti tyrmäävästi myös valkoisen miehen tuoksuun verrattuna intiaaniin, joka hikoilumajasta tultuaan voiteli itsensä tuoksuvilla yrteillä. Suomessa sauna on kaiken puhtauden symboli ja tärkeä osa joulun tunnelmaa.

Rauhoittavaa rentoutusta

Nykyaikana saunan perustehtävä on puhdistaa. Saunominen on myös tärkeä perheen ja ystävien yhteinen rituaali tai yksinään rauhoittumisen tilaisuus. Tunnelman luojina ja rentoutumisen lähteenä toimivat itse sauna, sen sisustus, pehmeästi tuoksuvat aromit ja vaikkapa kynttilät. Sauna rakennetaan kestämään - materiaalin kestävyyden ja tyylikkään tuloksen varmistamiseksi valitaan usein suomalainen puu ja ammattitaito.
 

Lähteet:

Kai Linnilä: Vanhan ajan joulu, tule joulu kultainen, Helmi Kustannus 2003 Jane Newdick: Ihana Joulu, WSOY 1999

Nykyaikana saunan perustehtävä on puhdistaa. Saunominen on myös tärkeä perheen ja ystävien yhteinen rituaali tai yksinään rauhoittumisen tilaisuus.