Lukijan vinkki: Täydellisen Joulukinkun Salaisuus

Lukijan vinkki: Täydellisen Joulukinkun Salaisuus

Illat kylmenevät ja joulu alkaa pian olla taas ovella. Lapset kirjoittavat kuumeisesti kirjeitä Korvatunturille miettien, ovatko olleet riittävän kilttejä tänä vuonna. Jouluvalmistelut ovat ihanaa puuhaa, joka sopii kaikille vauvasta vaariin, ja ne on syytä aloittaa hyvissä ajoin. Aikuisille joulu tarkoittaa valmistelujen lisäksi mahdollisesti lomaa, lämmintä tunnelmaa, yhdessäoloa, eikä vähäisimpänä, toinen toistaan maittavampia jouluruokia notkuvaa herkkupöytää. Perinteisiä suomalaisia jouluruokia ovat erilaiset laatikot, kylmä- ja lämminsavukalat, salaatit sekä rosollit, mutta joulupöydän kiistatta keskeisin osa on herkullisen mehevä kinkku, josta perhe syö vatsansa täyteen koko joulunpyhien yli.

Nykyään lähes kaikki perinteiset suomalaiset jouluruoat löytyvät myös valmispakattuina kauppojen hyllyiltä, mutta paremman lopputuloksen saa tekemällä itse. Monelle joulukinkun paistaminen saattaa kuitenkin olla vähän kuin uhkapelaamista; ei voi olla täysin varma, että pitäisikö odottaa vielä vähän, vai meneeköhän kinkku nyt sittenkin liian kuivaksi. Entä missä vaiheessa se sinappihuntu tulisikaan levittää? Jaakko Kolmosen perinteistä joulukinkkureseptiä seuraamalla ei voi mennä kovin pahasti metsään, mutta alla on listattu muutama pieni niksi, joilla jokainen kotikokki onnistuu varmasti paistoksissaan!

Käytä laadukasta paistomittaria

Digitaaliseen paistomittariin kannattaa investoida. Sen avulla tietää aina asteen tarkkuudella, missä mennään. Vanhat analogiset mittarit voivat heittää jopa viisi astetta – juuri mehevän ja kuivan kinkun lämpöeron verran. Hyvä tapa varmistaa mittarin toimivuus on kiehauttaa pieni määrä vettä ja kokeilla, nouseeko lukema 100’C asteeseen.

Lopeta kypsennys 70 asteessa

Joulukinkku on mehevimmillään, kun sisälämpötila lihan keskellä on 75-77’C astetta. Kypsennys kannattaa lopettaa lämmön ylittäessä 70’C, sillä kinkun sisälämpö jatkaa nousemista vielä muutaman asteen verran. Näin kinkku ei pääse menemään kuivaksi. Tämä sääntö pätee kuitenkin ainoastaan, jos kinkun kypsentää 120-130 asteisessa uunissa.

Kypsennä pitkään matalassa lämmössä

Monissa ohjeissa neuvotaankin kypsentämään kinkkua 110-130’C asteen lämpötilassa. Mitä hitaammin liha kypsyy, sitä mehukkaampaa siitä tulee, joten kinkun voi hyvin kypsentää vaikka 80-100’C asteessa, kunhan pidentää riittävästi paistoaikaa. Kätevä niksi on valmistella kinkku illalla, laittaa se uuniin nukkumaan mennessä ja herätä aamulla ihanaan potkan tuoksuun. Paistaessasi kinkun 80’C asteessa voit korvata paistopussin elmukelmulla, jolloin kinkku pitää nesteet sisällään.

Kehitä kinkulle oma kuorrute

Kuorrutteen valmistus on helppoa ja hauskaa. Minimaalisella vaivalla saa halutessaan luotua joulukinkkuun persoonallista makua ja uudenlaisia vivahteita! Kypsennyksen jälkeen lisättävän perinteisen sinappihunnun sijasta kinkun pintaan voi lätkiä millaista tahansa haluamaansa mausteseosta. Esimerkiksi itse valmistettu pesto antaa kinkulle raikkaan ja modernin sävyn!

Valmiiksi kypsennetty kinkku

Ruoanlaitto ei välttämättä ole kaikilla niin lähellä sydäntä, ja vaikka olisi, joskus voi tulla tilanteita, ettei yksinkertaisesti ehdi paistella itse jouluruokiaan. Kauppojen lihavalikoimista löytyy nykyisin kohtalaisen laadukkaita vaihtoehtoja myös joulupöytään. Kaupan joulukinkut on kypsennetty tieteellisen tarkoissa olosuhteissa, joten ne ovat tasalaatuisia ja usein myös mehukkaita.

Hyvää joulun odotusta!

Vinkin antoi Johan Nylund

Vinkit, joilla jokainen kotikokki onnistuu varmasti!