Piparitalo

Piparitalo

Ainesosat: 

2 pkt Myllyn Paras Perinteinen Piparkakkutaikinaa 500 g          

2 pkt Myllyn Paras Laktoositon Piparitaikinaa 500 g

1 pkt Myllyn Paras Laktoositon Piparitaikinaa 1 kg
n. 3 dl tomusokeria (n. 200 g)                                                       
1 kananmunan valkuainen
(n. 6 tippaa sitruunamehua)

1-2 tuubia sokerikuorrutetta

n. 1 dl sokeria

Ohjeet: 

Sulata taikinalevyt pakkauksen ohjeen mukaan. Kauli levyt leivinpaperin päällä ohuemmiksi n. 3 - 4 mm paksuisiksi levyiksi. Älä kauli piparitalon osia liian ohuiksi!

Leikkaa talon osat kaavojen reunoja myöden irti taikinasta, ota pienet osat (savupiipun osat, ikkunaluukut ja ovi) erikseen omalle pellille. Voit myös tehdä lisäksi omilla muoteilla piparkakkutonttuja, puita, eläimiä jne. koristelua varten. Kaaviloi lopusta taikinasta suoraan leivinpaperin päälle talolle aluslevy (n. 20 x 30 cm).

Paista talon osat hyvin irrallaan toisistaan 200-asteisen uunin keskitasolla 5-8 min. Paista pieniä osia lyhyemmän aikaa. Tarkkaile että ne eivät pääse palamaan. Isommat osat esim. aluslevy vaativat pidemmän paistoajan. Anna osien jäähtyä kunnolla ennen koristelua ja kokoamista, mieluiten seuraavaan päivään.

Koristelu ja kokoaminen

Valmista sokerikuorrutus sekoittamalla kananmunanvalkuainen tomusokeriin hyvin. Seokseen voi lopuksi lisätä sitruunamehua, se kovettaa kuorrutusta. Kananmunattoman kuorrutteen saat käyttämällä pelkästään sitruunamehua (2 - 3 rkl/3 dl tomusokeria). Sokerikuorrutus tulee olla helposti pursotettavaa, mutta aika paksuhkoa massaa, jotta se kuivuu nopeammin. Kaupasta saa myös valmista sokerikuorrutetta.

Koristele piparkakkutalon osat pursottamalla niille ohuena nauhana sokerikuorrutteetta. Voit painella kuorrutteeseen kiinni karkkeja tai pikkupipareita. Tee se heti, sillä kuorrute kovettuu nopeasti. Koristele myös piparkakkutontut, puut ja eläimet.

Kuumenna kiinnitysaineeksi sokeria paistinpannulla sekoittaen sen verran, että se sulaa. Älä polta sokeria. Ole hyvin varovainen polttavan kuuman sokerin kanssa!

Kasta talon liitoskohdat sokeriin yksi osa kerrallaan ja paina nopeasti kiinni toisiinsa ja alustaan. Mikäli sokeri kovettuu, kuumenna sitä hetki uudelleen. Kiinnitä viimeiseksi tontut, puut ja eläimet alustaan.

Koristele piha ja sihtaa halutessasi lopuksi tomusokeria lumeksi talon päälle.

Käytä koristelussa reilusti mielikuvitusta! Katso mallia kuvasarjastamme tästä linkistä.

VINKKI: Halutessasi voit myös kasata piparkakkutalon ennen koristelua. Kokoaminen on näin helpompaa, mutta koristeilla on riski valua.

Resepti Arja Savela, Myllyn Paras Oy

hakuvinkki: piparitalon kaavat