Piparkakkutaikina,munaton

Piparkakkutaikina,munaton

Ainesosat: 

2 dl siirappia
2 dl (tummaa) sokeria
250 g voita (tai margariinia)
1 pss piparkakkumaustetta (n. 6 tl) tai 1 rkl kanelia + 1 tl inkivääriä + 1 tl pomeranssinkuorta             + 1 tl neilikkaa + 2 tl kardemummaa
1 dl kermaa
2-3 tl soodaa
1 dl appelsiinimehua tai viiniä
11-12 dl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja (n. 700-800 g) (tai osaksi, n. 3-4 dl Myllyn Paras Ruisjauhoja)

Ohjeet: 

Sulata siirappi, sokeri ja rasva kattilassa. Lisää siihen jouluiset mausteet ja anna seoksen kiehahtaa ja sen jälkeen maustua miedolla lämmöllä n. 15 minuuttia, välillä sekoittaen.

Anna seoksen hieman jäähtyä, lisää siihen nesteet, joihin sooda on sekoitettu sekä lopuksi jauhot. Sekoita vain sen verran, että taikina on tasaista. Anna taikinan vetäytyä viileässä seuraavaan päivään.

Ota taikina noin tunti ennen leivontaa huoneenlämpöön, jotta saat kaulittua sitä. Leivo haluamiasi pipareita. Kauli taikinalevyt n. 2 mm:n vahvuisiksi levyiksi. Jos taikina tarttuu pöytään, ripottele vähän jauhoja alle. Painele muotilla kuviota taikinaan ja nosta ne lastalla paistopellille leivinpaperin päälle.

Paista uunin keskitasolla n. 200-asteessa n. 5-7 min. Piparit palavat helpolla. Ole tarkkana.

Resepti Arja Savela, Myllyn Paras Oy