Joulupuuhaa lasten kanssa

Joulupuuhaa lasten kanssa

Lapset osallistuvat mielellään joulun valmisteluihin. Yhdessä tekemisestä tulee hauskaa ja antoisaa, jos valmisteluihin malttaa paneutua hetkeksi.

Kauniita joulukoristeita

Askartele kauniit joulukoristeet erilaisista pienistä kakkupapereista ja enkelikiiltokuvista. Voit hyvin liimata päällekkäin eri kokoisia kakkupapereita ja koristella ne kauniilla enkelikiiltokuvilla.   

Enkelikoriste

Herkkä enkelikoriste syntyy kakkupaperista ja enkelikiiltokuvasta. Leikkaa kakkupaperiin halkio, kakkupaperin reunasta aina keskipisteeseen asti. Käännä kakkupaperin halkion reunat päällekkäin, jolloin saat kakkupaperista kartion. Liimaa tai teippaa kakkupaperin halkion toinen sivu kiinni kartioon, jotta saat tehtyä kartiosta enkelin vartalon. Liimaa kiiltokuva kartion huippuun. Voit viimeistellä koristeen halutessasi kimalteilla.

Lahjalaatikko

Tee itse oma lahjalaatikko joululahjalle. Aloita laatikon valmistus etsimällä sopivan kokoinen pahvi- tai kenkälaatikko. Koristele laatikko kakkupapereilla. Valkoisilla, kultaisilla ja hopeisilla kakkupapereilla saat koristeltua laatikon kauniisti. Voit halutessasi liimata laatikkoon jouluisen tarran tai kauniin kiiltokuvan.

Vuoraa laatikon sisäpuoli silkkipaperilla tai vaikka Eskimo leivinpaperilla, asettamalla paperi laatikon sisälle. Laita lahja sisään ja käännä silkkipaperi lahjan ympärille. Viimeistele lahjalaatikko sitomalla laatikon ympärille kaunis nauha. Nauhan rusetti kruunaa lahjalaatikkosi.

Joululeivonnaisten leipominen

Pullien, pipareiden ja pikkuleivonnaisten tekeminen sujuu vauhdikkaasti ja hauskasti, kun osallistutte leipomiseen koko perheen voimin. Lasten käsistä syntyy mitä mainioimpia luomuksia: onpa sitä joulupöydässä syöty lentokoneen mallisia pullia ja auton mallisia pipareita. Jos aikaa on rajallisesti, piparit voi tehdä valmistaikinastakin.

Piirtäminen ja askartelu

Lapset piirtävät ja askartelevat mielellään. Tehkää esim. joulukortit, lahjapakettikortit ja joulukoristeet itse. Tarvikkeiksi sopivat mm. eriväriset kartongit, pumpuli, värikynät, kiilleliima, kulta- tai hopeatussit, kävyt ja havut.

Tunnelmaa kotipihalle

Kauniit jouluvalot ja itse tehdyt jäälyhdyt tuovat tunnelmaa pimeneviin iltoihin. Jäälyhdyn tekeminen on helppoa: tekoaineiksi tarvitaan muoviämpäri ja vettä. Jäälyhdyn muottina voi käyttää myös tyhjiä maito- tai joguttitölkkejä.

Jäälyhdyn teko-ohje:

1. Täytä ämpäri vedellä ja laita se ulos pakkaseen. Jos haluat värillisen jäälyhdyn, värjää vesi esimerkiksi karamellivärillä.

2. Kun vesi on jäätynyt ämpärin seinämissä muutaman sentin, kaada loput vedet pois.

3. Käännä ämpäri ylösalaisin ja koputtele sitä varovasti. Jos lyhty ei irtoa ämpäristä, valele ämpärin pinta lämpimällä vedellä.

4. Laita lyhtyyn kynttilä. Ole huolellinen kun käsittelet tulta. Tarkista, että kynttilä on tulenkestävällä alustalla eikä vahingoita maata. Huom! Tulenkäsittelyyn tarvitaan aina aikuinen mukaan!

Matkantekokin on lomaa

Joulun aikaan usein matkustetaan pitkiäkin matkoja. Hoksaamisleikit ovat erinomaista ajanvietettä. Tilaa ei tarvita, aika rientää ja matka joutuu.

Leikkejä ja pelejä

Kaupunkeja etsimässä
Leikkijät jaetaan kahteen joukkueeseen. Toinen aloittaa sanomalla jonkin kaupungin nimen, esim. Turku. Toisen joukkueen on vastattava siihen kaupungin tai kylän nimellä, joka alkaa sillä kirjaimella, mihin edellinen päättyy. Se joukkue voittaa, joka sanoo viimeisen kaupungin.

Helikopterilla Hollantiin
Leikkijät istuvat piirissä. Joku aloittaa sanomalla vasemmalla istuvalle: ”Minä matkustan helikopterilla Hollantiin. Arvaa, mitä siellä teen?” Toisen on vastattava kolmella H-kirjaimella alkavalla sanalla. Esim. ”Harjaat hevosen häntää”. Seuraavaksi hän sanoo: ”Minä matkustan moottoripyörällä Mikkeliin. Arvaa, mitä siellä teen?” Seuraava vastaa kolmella M-alkuisella sanalla jne. Jos joku ei osaa vastata tai miettii liian kauan, hän putoaa pelistä.

Rehtorin kissa
Istutaan piirissä ja leikinohjaaja sanoo "Rehtorin kissa on sisukas". Seuraava valitsee sillä kirjaimella alkavan adjektiivin, johon edellinen on päättynyt. Esim. Rehtorin kissa on sisukas, rehtorin kissa on sievä, rehtorin kissa on älykäs jne.
Mitä tehtäis? Jouluna kannattaa varata aikaa yhdessäololle: leikkimiselle, ulkoilulle, pelaamiselle, hassuttelulle ja tietenkin ihan vaan laiskottelulle.

Lautapelien pelaaminen
Erilaiset lautapelit ovat todella hauskaa ajanvietettä koko perheelle. Samalla ne kehittävät lapsen ajattelua, keskittymiskykyä ja sosiaalista kanssakäymistä.

Elokuvailta kotona
Välillä on hyvä vaan loikoilla joutilaana koko porukalla. Elokuvateatterin voi tehdä myös omaan olohuoneeseen: valitkaa koko perheelle mieleinen elokuva, tehkää pop-cornia ja sammuttakaa turhat valot – filmi voi alkaa!

Leikitään ulkona
Yhdessä temmeltäminen ja hauskanpito raittiissa ulkoilmassa virkistävät. Ulkoleikkien klassikot kirkonrotta, kymmenen tikkua laudalla tai tervapata ovat kaikenikäisille tuttuja. Perinteisistä leikeistä esim. hipasta ja piiloleikistä keksii helposti myös omia muunnelmia.

Puuhippa
Jokainen leikkijä valitsee itselleen puun, jossa asuu. Yksi leikkijöistä on ilman puuta. Kun hän huutaa: "Talo palaa, pakko vaihtaa", täytyy kaikkien leikkijöiden vaihtaa puuta. Ilman puuta ollut leikkijä yrittää samalla saada itselleen puun. Se, joka jää ilman puuta, jää uudeksi huutajaksi.

Varo häntääsi
Kaikki leikkijät saavat narunpätkän, joka laitetaan selän taakse roikkumaan hännäksi. Leikkijät koettavat siepata toisiltaan hännän. Häntänsä menettänyt joutuu leikistä pois. Voittaja on se, joka saa kerätyksi eniten häntiä.

Sardiinipurkki
Yksi leikkijöistä menee piiloon muiden pitäessä silmiään kiinni. Etsijät laskevat yhdessä sovittuun lukuun asti ja lähtevät sitten etsimään piilossa olijaa. Leikkijä, joka onnistuu tämän löytämään, menee samaan piiloon. Näin piilossa olijoiden määrä kasvaa. Viimeisestä löytäjästä tulee uudessa leikissä uusi piiloon menijä. Leikki onnistuu parhaiten joko hämärässä tilassa tai ulkona.

Lumilabyrintti
Koskemattomaan lumeen tallataan polkusokkelo. Leikkijät asettuvat sokkelon varrelle. Yksi leikkijöistä on noita, joka yrittää saada muita leikkijöitä kiinni. Ennen leikin alkua sovitaan turvapaikat, joissa on turvassa noidalta. Leikkijät saavat liikkua vain tallattuja polkuja pitkin. Kun kaikki leikkijät on saatu kiinni, noita vaihtuu.

Lumienkeli
Käy puhtaalle, pehmeälle hangelle selällesi. Heiluta jalkojasi auki ja kiinni, näin lumeen piirtyy enkelin hame. Heiluta käsiäsi lunta pitkin ylös ja alas, jolloin syntyvät siivet. Voit sen jälkeen koristella enkelin: laittaa hiukset, silmät, suun esimerkiksi kivistä, kepeistä, havuista - mitä nyt luonnosta löytyy. Enkelille voi myös laittaa kynttilän käteen ja koristella hameen reunan.

Ikimuistettava joulu syntyy usein pienistä asioista ja yhdessäolosta. On hyvä muistaa, ettei kaikkea tarvitse tehdä itse. Voit vaikkapa tilata joulusiivouksen, ostaa valmistuotteita tai jättää jotakin ”ei niin tärkeätä” (kuten ullakon siivouksen) tekemättä.
 

Vinkit tarjosi Eskimo Finland Oy ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto.

Joulu on lapsille mieluisaa aikaa. Tee joulusta lapselle ikimuistoinen yhdessä tekemisen kautta.