Kodin astioiden hoito-ohjeet

Kodin astioiden hoito-ohjeet

Useimmat astiat voi pestä asianpesukoneessa, mutta hienoimmat juhla-astiat kannattaa pestä käsin hellävaraisella tiskiharjalla ja käsiastianpesuaineella. Huuhtele ja kuivaa juhlapöydän astiat mikrokuituisella keittiöpyyhkeellä, joka myös kiillottaa ne ja poistaa kalkkitahrat. Hienommatkin juomalasit saa säihkyvän kirkkaiksi mikrokuituisella lasiliinalla.

Oikea käyttö ja huolto pidentää astian ikää

Kun valmistat ruokaa, vähennä lämpöä heti, kun ruoka alkaa kiehua tai ruskistua. Näin saat parhaan lopputuloksen ja säästät energiaa. Ylikuumentaminen voi pilata astian ja vahingoittaa liettä. Myös tyhjänä liedelle unohtunut astia voi mennä pilalle, ja liesi voi vahingoittua. Huom! Käytä mahdollisimman hellävaraista pesuainetta, sillä astianpesuaine, jossa on korkea pH-arvo, saattaa ajan myötä vaurioittaa keitto- tai paistoastian muovi- tai lasiosaa sekä emalista tai muovipinnoitteista ulkopintaa. Hyvän puhdistustuloksen saamiseksi huuhtelukirkasteen käyttö on suositeltavaa. Myös kirkkaat alumiinipinnat syöpyvät ajan mittaan konepesussa.

Terästuotteet

Pese uusi astia ennen käyttöönottoa miedossa pesuliuoksessa. Astiat ovat erittäin kestäviä ja johtavat hyvin lämpöä. Teräsastiat kestävät konepesun.

Teräskiilto-tuotteilla pidät teräskattilat ja tiskipöydät kiiltävinä ja puhtaina. Levitä Teräskiiltoa puhdistettavalle pinnalle ravistettuasi pulloa. Hankaa kostealla sienellä tai liinalla ja huuhtele, näin helposti saa uudennäköisen tiskipöydän!

Pinnoitetut tuotteet

Pinnoitettujen tuotteiden sisäpuoli on pinnoitettu tarttumattomaksi. Liukaspintaista astiaa on helppo käyttää ja hoitaa. Tuotteiden runko on alumiinia tai ruostumatonta terästä. Pese astia ennen käyttöönottoa miedossa pesuaineliuoksessa. Poista tarrat ja etiketit. Hiero astian pintaan hieman ruokaöljyä. Jatkossakin riittää pesu tavallisessa pesuaineliuoksessa, sillä astia on helppo puhdistaa liukkaan pinnan ansiosta. Pinnoitekin säilyy pidempään, jos peset astian käsin. Jos kuitenkin käytät konepesua, sivele astian pintaan aika ajoin ruokaöljyä, sillä konetiskiaineet kuivattavat pinnoitetta. Pinnoitetun astian käyttöä ei suositella ruoansäilytykseen.

Ruoanvalmistus pinnoitetuissa astioissa on helppoa ja terveellistä. Voit käyttää vähemmän rasvaa ja matalampaa paistolämpötilaa, eikä ruoka pala helposti pohjaan. Käytä kohtuullista lämpöä - korkeintaan asentoa 4 (asteikolla 1-6) - pitempiaikaiseen paistamiseen. Yli 250ºC lämpötila vaurioittaa pinnoitetta ja heikentää sen tarttumattomuusominaisuuksia. Vähennä lämpöä heti, kun ruoka alkaa kiehua tai ruskistua.

Käytä puisia tai muovisia keittiövälineitä. Älä naarmuta pinnoitetta terävillä esineillä, älä myöskään käytä hankausjauheita tai hankaavia pesusieniä. Irrota kuivunut tai pohjaanpalanut ruoka liottamalla astiassa pesuaineliuosta.

Valurautaiset tuotteet

Valurautaiset keittoastiat ovat pitkäikäisiä, ja ne kestävät korkeita lämpötiloja sekä kovaa käsittelyä ja kulutusta. Hyvän lämmönvaraamiskykynsä ansiosta valurauta-astiat sopivat erinomaisesti paistamiseen ja hauduttamiseen. Astiat on valmiiksi rasvapoltettu tehtaalla, ja ne ovat heti käyttövalmiita. Uusi astia on hyvä "ajaa sisään" voitelemalla se ensimmäisten käyttökertojen jälkeen ruokaöljyllä.

Valurautaisia astioita ei saa pestä astianpesukoneessa. Älä myöskään käytä pesuainetta – pyyhkäisy talouspaperilla tai huuhtelu pelkällä lämpimällä vedellä käytön jälkeen riittää. Kuivaa astia huolellisesti huuhtelun jälkeen, mieluiten miedolla lämmöllä keittolevyllä. Jos joudut käyttämään pesuainetta, voitele astia huuhtelun ja huolellisen kuivauksen jälkeen ruokaöljyllä, jotta se ei ruostu. Älä säilytä astiassa ruokaa. Laita sisälle talouspaperia ja jätä kansi raolleen astian ollessa käyttämättömänä.

Mahdollisen ruosteen poistat uusimalla rasvapolton seuraavasti: pese astia pesuaineella ja hankaa ruoste pois hankaussienellä tai ruokasuolalla. Huuhtele ja kuivaa hyvin. Hiero astian sisäpintaan suolatonta sianihraa tai tavallista ruokaöljyä. Kuumenna astiaa uunissa 250 ºC lämmössä (sianihra) noin puoli tuntia, tai 150 ºC lämmössä (ruokaöljy) 1-2 tuntia. Pyyhi pois ylimääräinen rasva, ja astia on taas käyttövalmis.

Kuparituotteet

Kupariastiat johtavat erinomaisesti lämpöä ja kestävät korkeitakin lämpötiloja. Kupariastioissa on lähes näkymätön suojalakka, joka pitää uuden astian pinnan kirkkaana. Tärkeää! Suojalakka on ehdottomasti poistettava ennen ensimmäistä käyttökertaa! Jos lakkapintaista kupariastiaa kuumennetaan, lakka palaa pahasti kiinni ja sen poistaminen on lähes mahdotonta.

Lakka poistetaan pakkauksessa olevan lakanpoistojauheen avulla. Laske mahdollisimman kuumaa vettä pesualtaaseen, tai niin suureen astiaan, että puhdistettava esine mahtuu siihen kokonaan. Lisää joukkoon kuuma puhdistusaineliuos. Liota astiaa vähintään 10 minuuttia, mielellään kauemminkin, jotta lakka pehmenee ja liukenee myös ahtaista paikoista. Tarkista etenkin korvien ja kahvojen juuret sekä kannen rivan alusta. Harjaa tarvittaessa. Huuhtele ja kuivaa astia lopuksi.

Kupariastioita voi käyttää ruoan liekitykseen, ja ne sopivat myös uuniin. Huom! Messinkikahvat kuumenevat helposti. Käytä patalappuja!

Kupariastiat on helppo pestä käsin. Astiat kestävät konepesun, mutta se saattaa aiheuttaa väri- tai pisarajälkiä astian pintaan. Älä käytä hankausaineita tai hankaavia pesusieniä, jotka naarmuttavat sekä kupari- että teräspintaa.

Kupariastian pinta voi olla hapettumisen seurauksena kellertävä, jopa sinertävä, mutta puhdistuu jälleen kiiltäväksi oikealla puhdistuksella. Kuparinkiillotusaineella tai ruokasuolalla ja sitruunanmehulla saat hapettumisesta johtuvat kirjavuudet pois. Kasta sitruunanpuolikas suolaan ja hankaa sillä pinta kirkkaaksi. Ajan myötä kupari myös patinoituu, eli siihen tulee vihertäviä laikkuja. Vihreät tahrat johtuvat kosteuden aiheuttamasta kemiallisesta reaktiosta. Puhdista kuparinkiillotusaineella tai ruokasuolalla ja sitruunanmehulla, kuden edellä.

Hopeat kiiltäviksi

Jouluna katetaan kauneimmat astiat ja ruokailuvälineet pöytään. Pöytähopeat kruunaavat joulupöydän. Käyttämättömänä hopea tummuu ajan myötä, joten kannattaa tarkistaa hyvällä aikaa ennen joulua pöytähopeiden kiilto.

Useimmat hopeanpuhdistusaineet käyvät sekä hopealle, hopeoiduille esineille että alpakalle eli uushopealle. Kiillotus on helppoa: Ravista pulloa, levitä ainetta pehmeällä liinalla ja pyyhi. Anna aineen kuivua ja kiillota sitten puhtaalla liinalla. Pienet hopeaesineet, kuten korut, voi puhdistaa myös sellaisella kiillotusaineella, jota ei tarvitse hangata, vaan kastaminen riittää. Puhdistamisen jälkeen esineet pestään huolellisesti saippuavedellä ja kuivataan.

Vinkki: Voit sitoa sormuksen lankaan kun laitat sen purkkiin. Sitten se on helppo ”onkia” ylös eikä ainetta joudu käsille.

Myös teräs- ja kupariastioille löytyy omat kiillotusaineensa. Niiden avulla myös mummon vanha kahvipannu on juhlakunnossa jouluaattona!

Jouluna katetaan kauneimmat astiat ja ruokailuvälineet pöytään. Pöytähopeat kruunaavat joulupöydän. Käyttämättömänä hopea tummuu ajan myötä, joten kannattaa tarkistaa hyvissä ajoin ennen joulua pöytähopeiden kiilto.