Huoneet siistiksi

Huoneet siistiksi

Oikea työjärjestys vähentää huoneilmaan pääsevän pölyn määrää, mikä on tärkeä huomioida erityisesti allergiakodeissa. Siivous kannattaa aloittaa viemällä petivaatteet ja matot ulos tuulettumaan. Näin tekstiileissä oleva pöly saadaan ulos levittämättä sitä huoneilmaan. Mikäli kodin sisustukseen kuuluu kausitekstiilejä, kuten peittoja, tyynyjä ja verhoja, varastoidaan ne täkkipusseihin tai säilytyslaatikoihin ja viedään säilytykseen.

Katot ja seinät

Etene ylhäältä alaspäin ja aloita puhdistamalla katot. Pölyjen puhdistukseen katoista, seinistä ja nurkista kannattaa käyttää nivellettyä lakaisuharjaa tai kuivaa mikrokuituliinaa. Pintojen pesuun sopii parhaiten monitoimimoppi. Korkeiden paikkojen, kuten erilaisten palkkien ja ylähyllyjen pyyhkimisessä voit hyödyntää teleskooppivartta ja varsiniveltä, joiden avulla siivousvälineen ja varren saa säädettyä sopivaan kulmaan.

Hyllyt, pöytäpinnat ja peilit

Tasopintojen puhdistamiseen sopii parhaiten tehokkaasti likaa irrottava kuiva mikrokuituliina, joka imee pölyn itseensä. Pölyjen pyyhintä kirjahyllystä, sälekaihtimista tai lampunvarjostimen päältä sujuu sukkelasti mikrokuituisella pölykintaalla. TV- ja stereolaitteiden puhdistamiseen suositellaan näille kehitettyjä liinoja.

Peilien ja lasipintojen puhdistuksessa parhaan tuloksen saa suihkuttamalla vettä tai hieman pesuainetta puhdistettavalle pinnalle ja käyttämällä kuivaa mikrokuituista ikkuna- ja peililiinaa.

Lattiat

Joulumatot on mukava levittää puhtaalle lattialle, ja hyvin hoidettu lattia saa myös kodin näyttämään juhlavammalta.

Puhdista parketti nihkeällä tai kuivalla välineellä, sillä liika kosteus pilaa puisen lattiapinnan. Puulattian nihkeäpyyhintään sopivat kuppiin puristettava parkettimoppi tai monitoimimopin runkoon kiinnittävä mikrokuitumoppi. Muovilattian puhdistukseen käyvät lankamoppi tai mikrokuituinen tehomoppi sekä samat mopit, joita käytetään parketin puhdistuksessa. Perinteinen kestosuosikki Sinipiika on myös oivallinen väline muovilattioille.

Laminaattilattia kestää hyvin elämää, mutta vältä liiallista kosteutta ja saippuapitoisia pesuaineita sen puhdistuksessa. Valitse erityisesti laminaattilattian puhdistukseen kehitetty laminaattimoppi. Kaakeli- ja kivilattioiden puhdistukseen kannattaa valita väline pinnan likaisuuden mukaan: Pesutiloissa, joissa on kosteuseristys, voi kuurata reilusti pesuaineveden kanssa, mutta esimerkiksi keittiössä tai eteisessä tulee siivota kuivemmilla menetelmillä, sillä kaakelin saumat läpäisevät vettä. Käytä saumojen puhdistuksessa erityisesti niitä varten suunniteltua saumaharjaa.

Matot ja muut tekstiilit

Siivouksen kruunaa puhtaiden mattojen tuoksu puhtaalla lattiapinnalla.

Matot ja muut puistelua kestävät kodintekstiilit on hyvä viedä ulos tuulettumaan aika ajoin. Pirteä pakkaskeli antaa mattoihin raikkaan tuoksun. Erityisesti räsymattojen tamppauksessa voidaan käyttää napakkaa mattopiiskaa, jolla hieno hiekka, eläinten karvat ja muu pöly irtoava mattokuteiden lomasta. Aitojen villa- tai silkkimattojen puhdistamiseen sopii parhaiten hellävarainen kombimattoharja, jolla saa viimeisteltyä korkeanukkaisetkin kudonnaiset.

Monessa kodissa joulusiivouksen jälkeen lattialle vaihdetaan erityiset joulumatot. Säilytykseen siirtyvät matot on kätevä pakata mattopussiin, jossa ne säilyvät pölyltä suojassa.

Peitteet, tyynyt, patjat ja kodintekstiilit

Levollinen ja riittävä yöuni on hyvinvoinnin perusta myös joulun aikaan. Puhtaassa ja raikkaassa vuoteessa nukutun yön jälkeen joulu tuleekin joutuisasti.

Makuuhuoneen saa pidettyä pienellä vaivannäöllä pitkään pölyttömänä ja miellyttävänä. Aamuisin vuode kannattaa jättää hetkeksi auki, jotta se saa tuulettua. Vuodevaateet saa raikkaiksi myös viemällä ulos tuulettumaan! Petivaatteiden tamppaukseen sopii jäntevä mattopiiska.

Joulusiivouksen yhteydessä on hyvä pestä tai tarvittaessa vaihtaa peitteet ja tyynyt. Tyyny tulisi pestä kolme-neljä kertaa vuodessa. Peite kannattaa pestä kaksi kertaa vuodessa. Kääntely ja pöyhiminen nopeuttavat kuivumista. Tyyny suositellaan vaihdettavaksi uuteen kahden-kolmen vuoden välein ja peite viiden vuoden välein.

Joustinpatjan, erikoispehmustepatjan ja sijauspatjan perushuolloksi riittää säännöllinen imurointi, joka kuuluu olennaisesti myös joulusiivoukseen. Lakanat ja tyynyliinat on hyvä vaihtaa puhtaisiin vähintään joka toinen viikko.

Tahrat pois tekstiileistä

Jouluna tekstiileihin saattaa tulla erilaisia tahroja, kuten punajuurta, suklaata tai huulipunaa, jotka tekevät pyykinpesusta astetta haasteellisempaa. Tahroihin kannattaa laittaa tahranpoistoainetta ennen konepesua. Muistathan, että tahrat irtoavat parhaiten tuoreina! Tahranpoistoainetta kannattaa kokeilla ensin näkymättömään kohtaan.

Tässä muutamia vinkkejä joulunajan tahroihin:

Steariini: Raavi irtosteariini varovasti kankaasta. Silitä lämpimällä silitysraudalla siten, että sinulla on talouspaperia steariinitahran molemmin puolin. Talouspaperi imee itseensä sekä steariinia että rasvaa. Suihkuta tämän jälkeen tahranpoistoainetta tahralle ja laita sitten vaate pesuun.

Punaviini: Ensiapu viinitahralle on suolan tai vichyveden ripottelu tahran päälle. Sen jälkeen lisätään tahranpoistoainetta tahralle ja laitetaan vaate tai tekstiili pesuun.

Lähde: Sinituote Oy

 

Siivoa koti ylhäältä alas: ensin katto, seinät, kirjahyllyt, pöydät ja lopuksi lattiat. Käytä varrellisia välineitä - silloin sinun ei tarvitse kiipeillä yltääksesi yläikkunoihin tai kattoon. Sopivan pituinen varsi mahdollistaa myös lattianpuhdistuksessa ergonomisesti oikean työskentelyasennon.