Puhdas sauna kruunaa joulun

Puhdas sauna kruunaa joulun

Saunominen on tärkeä osa suomalaista kulttuuria, ja monille joulusauna onkin yksi vuoden kohokohdista. Saunassa lepää mieli ja keho puhdistuu, mutta miten on saunan oman puhtauden laita? Sitä on hyvä pohtia viimeistään näin joulun alla, kun edessä on vuoden tärkein saunahetki. Tartu siis toimeen ja varmista makoisat löylyt! Kukaan ei halua katsoa likaisia kaakelinsaumoja tai joutua pohtimaan, millaisia saunatonttuja lauteiden alla asustelee.

Viihtyisä ja terveellinen sauna

Saunan puhtaudella on merkittävä vaikutus paitsi saunojan viihtyvyyteen ja terveyteen, myös löylyhuoneen rakenteiden kunnossa pysymiseen. Pesutilojen lämpö ja kosteus tarjoavat hyvät elinolot mikrobeille, joten ne on tarpeen siivota säännöllisesti. Saunan siivouksen laiminlyönti saattaa aiheuttaa myös puurakenteiden ennenaikaista tummentumista, mikä heikentää viihtyisyyttä.

Saunan puhtaus on monen tekijän summa

Kotiolosuhteissa perusteellisempi saunan siivous kannattaa tehdä pari kertaa vuodessa, mutta siivousvälin tiheys riippuu luonnollisesti käyttökertojen ja saunojien määrästä.

Siivouksen lisäksi saunan puhtauteen vaikuttavat myös saunan rakenteet, pintamateriaalit ja ilmanvaihto. Sauna pysyy parhaiten puhtaana, kun saunojat käyvät suihkussa ennen löylyyn menoa ja käyttävät laudeliinaa.

Saunan puhtautta voi edistää myös pesemällä saunan aina käytön jälkeen ja huolehtimalla riittävästä ilmanvaihdosta, joka yhdessä saunan jälkilämmön kanssa kuivattaa tilan tehokkaasti. Puhtaan lattiakaivon kautta saunan vedet poistuvat nopeasti, eivätkä jää lainehtimaan lattialle. Lattiakaivojen puhdistamista helpottaa lattiakaivosuodatin, jonka saa laitettua paikoilleen ilman työkaluja.

Jos sauna on vasta rakenteilla, kannattaa panostaa ylös nostettaviin ja helposti puhdistettaviin lauteisiin, jotka helpottavat saunan puhtaanapitoa. Lisäksi suunnittelussa kannattaa huomioida siivousvalaistus, riittävät lattiakaadot sekä tilojen kuivuminen.

Saunan siivous etenee ylhäältä alaspäin

Lauteet ja niiden välit saa parhaiten puhtaaksi laudepesurilla, joka irrottaa pinttyneenkin lian, eikä naarmuta puupintoja.

Käytä puupintojen puhdistamiseen neutraalia pesuainetta ja lämmintä vettä. Lauteiden alapinta on usein yksi kipeimmin puhdistusta vaativista paikoista saunassa, sillä alapintojen kautta valuu paljon vettä, ja ylläpitosiivouksessa puhdistetaan tavallisesti vain yläpinnat. Puuosat huuhdellaan pesun jälkeen kylmällä vedellä, jotta puun huokoset supistuisivat ja lika tarttuisi niihin jatkossa huonommin. Puupinnat voi kuivata lopuksi suihkukuivaimella.

Pese ikkunat ja lasiovet mikrokuituisella ikkunanpesimellä ja kuivaa ne ikkunankuivaimella.

Jos kiuaskiviä ei ole vähään aikaan vaihdettu, voi olla hyvä aika uusia ne jouluksi. Uudet kivet parantavat löylyn laatua ja pidentävät kiukaan ikää. Hyväkuntoisetkin kivet kannattaa silloin tällöin pestä emäksisellä pesuaineella ja vedellä. Kivet harjataan kuurausharjalla, huuhdellaan puhtaalla vedellä ja kuivataan huolellisesti.

Pese lopuksi lattia. Saunassa, jossa on kosteuseristys, voi kuurata reilusti pesuaineveden kanssa. Lattianpesu sujuu mukavasti esimerkiksi lankamopilla. Perinteinen kestosuosikki Sinipiika on myös oivallinen väline kosteiden tilojen lattioille. Lattialaattojen saumat saa puhdistettua varteen liitettävällä saumaharjalla. Jätä putipuhdas sauna kuivumaan ja tuulettumaan. Tehokkain tapa kuivattaa sauna pesun jälkeen on lämmittää sitä hetken.

 

Luo viimeinen silaus joulusaunaan

Viimeistele joulusauna hankkimalla kuivattuja tai pakastettuja vihtoja, joiden vaikutusta voi tehostaa myös raikkailla saunatuoksuilla. Viritä saunaan myös kynttilöitä tai lyhtyjä, jotka luovat perinteistä tunnelmaa.

 

Kylpyhuoneen ja wc:n joulusiivous

Pesutilassa puhdistetaan aluksi katto ja sen jälkeen pestään seinät, hanat, suihku pidikkeineen ja lopuksi tilan lattia.

Pesuhuoneessa eniten likaa keräävät kaakelit ja niiden välit, joihin jää suihkussa käynnin jäljiltä kehon rasvoja, pesuaineiden jäämiä sekä muita epäpuhtauksia. Rasvalika myös tarjoaa hyvän tarttumapinnan mikrobeille.

Laattapintojen puhdistuksessa toimii parhaiten kylpyhuonepesin, jossa on vaihdettava hankauslevy. Seinän ja lattian kaakelisaumojen puhdistamiseen soveltuvat parhaiten varteen liitettävä SINI Saumaharja tai näppärä ja käteen sopiva Jynssäri. Hanojen ja metallipintojen kalkki- ja saippuatahrat puhdistuvat mikrokuituliinan avulla.

Pesutilojen saumoissa, kuten nurkissa sekä lattian ja seinän rajoissa, on käytetty silikonia. Silikoniin jäävä lika saattaa edistää mikrobikasvua ja erityisesti homekasvua, joten saumat kannattaa puhdistaa hellävaraisesti mikrokuituliinalla tai pehmeällä matonpesuharjalla.

Jotta pesutilat pysyisivät mahdollisimman pitkään siisteinä ja raikkaina, tulisi seinät ja lattiat kuivata teräväkuivaimella suihkussa käymisen jälkeen. Teräväkuivain kuivaa tarkasti, ja sen nivelen ansiosta työskentely on helppoa ahtaissakin tiloissa. Kuivain tulee säilyttää ripustimessa, jotta kuivainosa ei vioittuisi.

Wc:n siivous

Likaa tehokkaasti irrottava mikrokuituliina sopii myös wc:n pintojen puhdistamiseen. Mikrokuituisella ikkuna- ja peililiinalla puhdistuvat lasipinnat ja peilit. Pesualtaan ja ammeen viemärit sekä vedentulvimisaukot puhdistat vaivattomasti Jynssärillä tai tiskiharjalla. Lisää vielä hiussieppari pesualtaan, ammeen tai suihkualtaan venttiilin reikään keräämään hiukset pesuvedestä. Hiussieppari auttaa pitämään hajulukon siistinä. Näin viemärikaasut tai bakteerit eivät pääse huoneilmaan. Hiussiepparin ihanteellinen vaihtoväli on noin kuukausi.

Viemärit vetäviksi

Myös lattiakaivoon ja sen hajulukkoon kerääntyy helposti hiuksia ja muita roskia. Vaihdettava lattiakaivonsuodatin pitää kaivon puhtaana ja hygieenisenä. Se kerää tehokkaasti hiukset ja muut roskat, jotka muuten jäisivät hajulukkoon.

Helposti vaihdettavan lattiakaivosuodattimen keskimääräinen vaihtoväli on noin kuukausi. Muista käyttää käsineitä puhdistaessasi lattiakaivoa.

 

Lähde: Sinituote Oy

Puhtaissa ja raikkaissa pesutiloissa joulusaunakin tuntuu mukavalta. Huolehtimalla kosteiden tilojen puhdistuksesta ja hygieniasta saat raikkaat pesutilat ja samalla estät homeen ja bakteerien kasvua.