Joulukuusen hoito

Joulukuusen hoito

Joulun aikaan koteja ja julkisia tiloja koristellaan monin eri tavoin. On havuköynnöstä, kranssia, kynttilää ja sähköistä valosarjaa - mutta kuten kymmenien sukupolvien ajan, tunnetuin ja suosituin on edelleen itse joulukuusi. Lue, kuinka saat kuusen säilymään kauniina koko joulun ajan.

Ennen joulua

Kaada joulukuusi aikaisintaan neljä viikkoa ennen joulua. Mikäli kuusi on suojaamaton, sitä voi kuljettaa auton katolla ainoastaan lyhyitä matkoja. Kuusi pitää pakata muoviin pidemmille matkoille. Kaadettu kuusi tulisi säilyttää ulkotiloissa, vaikkapa kylmässä autotallissa.

Jäinen kuusi sulatetaan hitaasti viileässä tilassa ennen kuin se asetetaan jalkaan. Puun annetaan sulaa muutaman vuorokauden. Puun tyven tulee olla vedessä koko sulatuksen ajan. Jos käytettävissäsi ei ole viileää tilaa, voit tuoda puun pesuhuoneeseen. Laita tyvi vesiämpäriin ja suihkuta neulasisto välittömästi kylmällä vedellä. Toista kylmä suihku muutaman tunnin kuluttua. Puu on valmis jalkaan asetettavaksi noin 8 tunnin kuluttua.

Kuusi kruunaa kodin joulun

Ota kuusesta pois kuolleet neulaset ja ravistele roskat irti. Mittaa huoneen korkeus ja lyhennä kuusi sopivaksi. Ainakin muutama sentti kannattaa sahata tyvestä pois. Puun tyven tulee mahtua ohentamattomana jalkaan. Tyvestä ei saa poistaa kuorta. Kiristä jalan ruuvit ja pystytä kuusi.

Puun tyven leikkauspinta täytyy pitää vedessä koko ajan. Veden kulutus on suurin ensimmäisen vuorokauden aikana. Usein kuusenjalan vesitila on niin pieni, ettei se riitä koko vuorokaudeksi. Kuusenjalkaan voi tehdä reiän ja asettaa jalan tilavaan vesiastiaan. Näin kastelusta ei tarvitse huolehtia niin usein.

Joulun jälkeen

Poista kuusesta ensin kaikki koristeet. Tämän jälkeen leikkaa oksat pois kokonaan tai osittain. Tarkista, että kuusi mahtuu ovista. Kuljetuksen ajaksi kuusen voi laittaa esim. paperisäkkiin neulasten leviämisen estämiseksi. Oksat voi kuljettaa pois samassa säkissä.

Neulaset varisevat herkästi, varsinkin jos kuusi on ollut lämpimässä ja kuivassa huoneilmassa. Neulasten karisemisessa on puukohtaisia eroja, eikä sitä voi aina välttää hyvälläkään hoidolla.

Lähde: Joulupuuseuran kotisivut

Neulasten karisemisessa on puukohtaisia eroja, eikä sitä voi aina välttää hyvälläkään hoidolla.