Joulukuusen koristelu

Joulukuusen koristelu

Joulukuusen koristeluun ei tietenkään ole mitään yhtä oikeaa tapaa, ja monilla on lapsuudesta juontavia perinteitä ja tapoja. Tässä kuitenkin joitain toimiviksi havaittuja yleisohjeita.

1. Suojaa lattia liinalla tai kuusenalusmatolla. Voit myös käyttää ylimääräistä joulupöytäliinaa tai leikata sopivan palan jouluisesta vahakankaasta.

2. Aseta kuusi tukevasti jalkaansa.

3. Kiinnitä valot. Hanki riittävän suuri valosarja, jotta johtoa ei tule pingotettua liian tiukalle, mutta lamppuja riittää eri puolille kuusta. Kuusesta tulee elävämpi, kun sirottelet lamput ”epätasaisen tasaisesti” - ei pelkästään oksien päihin, vaan myös lähemmäs puun runkoa.

4. Asettele punos. Punoksella saa kuuseen tuuheutta ja väriä. Tarjolla on valtavasti erilaisia punoksia: kultaisia, hopeisia tai värillisiä, tasahapsuista, kuvioitua ja koristeltua, ohutta ja paksua.

Punoksia voidaan asettaa useilla eri tavoilla, esimerkiksi spiraalimaisesti ylhäältä alas kuusen ympäri kiertäen, tai vaakasuoraan ikään kuin renkaiksi. Usein silmää miellyttää, kun käytetään useampaa kuin yhtä punosmallia, jolloin sirommat punokset tulevat korkeammalle ja paksummat matalammalle. Punoksia voi ensin myös kietoa toisiinsa.

5. Lisää pallot, kellot ja muut ripustettavat koristeet. Kuten valoja, muista sijoittaa myös näitä muita koristeita sisemmälle puuhun. Aloita suurimmista koristeista ja ripusta viimeiseksi pienimmät; raskaimmat tulevat alas ja oksien tyviin, kevyimmät ylös ja oksien päihin.

Jotkut pitävät erittäin runsaasti koristellusta kuusesta, jota komistaa parhaassa tapauksessa satakunta palloa, kun taas toiset haluavat hillitympää. Mitään ihanteellista pallojen ja muiden ripustettavien koristeiden määrää ei siis ole. Ensi kertaa koristeostoksille lähteville voimme kuitenkin neuvoa, että kukkuraisenkin ostoskorin sisältö näyttää kotioloissa helposti hämmästyttävän vähäiseltä. Alle kymmenen palloa yhdessä kuusessa antaa varsin hillityn, ellei suorastaan askeettisen vaikutelman.

6. Mahdollinen lametta – ohut metallinen tai metallinhohtoinen nauha – tulee oksille viimeisenä. Lyhyt lametta sirotellaan valopilkuiksi sinne tänne pikku nippuina, mutta pitempi lametta on näyttävä, kun se soljuu suorina rimpsuina latvasta alas kuusen silhuettia myötäillen.

7. Tulevatko lahjat kuusen alle? Kunhan jää tilaa puun kastelulle, kuusen juureen voi myös asettua asumaan herttainen nallepesue tai salaperäinen tonttulauma...

8. Viimeistele halutessasi latvakoristeella. Se voi olla tähti, latvapiikki, enkeli tai kellokoriste. Jos valitsemasi latvakoristeen kiinnitys vaatii erityisiä toimenpiteitä, kannattaa koko koristelu ehkä aloittaa juuri siitä, jottei suotta heiluta ja sotke jo ripustettuja koristeita. Jotkut kiinnittävät latvakoristeen ennen kuin kuusi on edes pystyssä. Monissa perheissä latvakoristeen kiinnittäminen on kunniatehtävä, olipa asianomainen sitten isäpappa, esikoinen tai perheen pienin. Aplodit ovat joka tapauksessa paikallaan!

Jotkut pitävät erittäin runsaasti koristellusta kuusesta, jota komistaa parhaassa tapauksessa satakunta palloa, kun taas toiset haluavat hillitympää. Mitään ihanteellista pallojen ja muiden ripustettavien koristeiden määrää ei siis ole.