Kattaus

Kattaus

Kaunis kattaus antaa jouluaterialle viimeisen silauksen. Rakkaudella valmistettu ruoka ansaitsee arvoisensa puitteet. Täältä voit poimia ideoita tunnelmalliseen kattaukseen ja muista, että voit käyttää myös mielikuvitusta persoonallisen kattauksen loihtimiseen.

Kata ja koristele kakkupapereilla

Juhlava pöytäkattaus saadaan aikaan yllättävän pienellä vaivalla. Välillä on hankalaa löytää tilanteeseen sopivaa pöytäliinaa. Monet eivät välttämättä halua käyttää pöytäliinoja. Tässä idea, joka on helppo ja edullinen toteuttaa:

Laita jokaisen lautasen alle iso pyöreä Eskimo-kakkupaperi. Alkuruokalautasen alle sopii metallinen kakkupaperi. Pieni kakkupaperi sopii hyvin juomalasin ja viinilasin alle.

Valitse itsellesi mieluinen teema kattaukseen ja kakkupaperit sen mukaan.
 

Kattauksessa saa olla luova

Levitä pöytään vaikka isoäidin pitsi-ihanuus, moderni klassikko tai varta vasten hankittu suomalainen kangasliina, kata kirpparilöydöillä tai perintökaluilla ja ripottele koristeeksi kukkia, kynttilöitä, joulukoristeita tai luonnonmateriaaleja - mikä vain näyttää mielestäsi hyvältä. Turhaa stressiä kattauksesta ei kannata ottaa, sillä tärkeintä on, että pöydän ääressä istuvilla on hyvä, lämpöinen joulumieli.

Joulutekstiilien kuviomaailma ja käyttötapa ovat muuttuneet ajan myötä. Tämän päivän kattaustekstiilien aiheena saattaa olla perinteinen himmeli, mutta kuvio on modernisoitu niin, että kattaustekstiilit sopivat erilaisiin juhliin koko talven ajan. Jouluisessa sisustuksessa seurataan yhä enemmän trendejä ja perinteisten kuvioaiheiden rinnalle ovat tulleet mm. ajankohtaiset, näyttävät ornamenttikuviot.

Joulun kattausvärit vaihtelevat kattajan maun ja trendien mukaan, joskus on enemmän valkoista, punaista, sinistä, välillä enemmän kultaa kuin hopeaa. Kattauksessa kaikki värit ja muodot ovat sallittuja.

Lautasliina kruunaa kattauksen

Euroopan hoveissa lautasliinoja käytettiin jo 1400-luvulla. Liinoja ei katettu kattauksen kaunistamiseksi eikä niihin pyyhitty suuta aterian aikana. Aterioinnin jälkeen tuotiin lämmitetyt ja usein myös hajustetut kangasliinat ruokailijoille.

Keski-Euroopassa lautasliinakulttuuri levisi hovien ulkopuolelle varakkaisiin porvariskoteihin jo 1500-luvun lopussa. Esimerkiksi Ranskassa, Englannissa, Italiassa, Venäjällä osattiin nauttia lautasliinoista; 1600-luvulla lautasliinataittelusta tuli melkein taidetta kunnes 1800-luvulla oltiin sitä mieltä, että yksinkertaisesti taiteltu lautasliina lautasella on siistein ja kaunein.

Suomessa lautasliinat tulivat pyhinä ja juhlapäivinä käyttöön kaupungeissa mutta myös maalla varakkaissa maalaistaloissa 1800-luvun loppupuolella; materiaalina hyvin usein pellava. Lautasliinoihin kirjailtiin kauniita kuvioita tai monogrammeja.

Tänään 2000-luvulla valitsemme usein paperisen vaihtoehdon koska se antaa lukemattomia vaihtoehtoja kattaukseen. Paperisista lautasliinoista löytyy eri kokoja, runsaasti värisävyjä ja toinen toistaan kauniimpia painatuksia.

Lautasliinan tarkoitus ei ole muuttunut 1400-luvulta kovinkaan paljon. Lautasliinaan on tarkoitus pyyhkiä suuta, tänä päivänä aterian aikanakin. Tänään lautasliina on tärkeä osa kattausta mutta myös apuväline ruokailussa.

Lähde: Eskimo Finland Oy ja Suomenkerta Oy

Juhlava pöytäkattaus saadaan aikaan yllättävän pienellä vaivalla. Aina ei tarvita välttämättä edes pöytäliinaa.